Är det dags för barnen att flytta ut?

Allt fler föräldrar hjälper sina barn med att köpa en lägenhet. Det handlar framförallt om att föräldrarna går in som säkerhet vid lån. Men samtidigt är det många som slarvar inför fastighetsköpet. Det kan handla om att intressenter inte förbereder sig inför en visning. För många ungdomar blir istället en bostadskö det givna valet.

Köpa en lägenhet?

Om det börjar bli läge för dina barn att flytta hemifrån och du har möjlighet att hjälpa dem ekonomiskt finns det ett par punkter att tänka på inför ett köp. En lägenhet är ofta en dyr investering varför det finns hundratusentals kronor att tjäna genom att förbereda sig inför ett köp av en lägenhet. Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tipsar om flera punkter att tänka på. Det handlar framförallt om att hålla huvudet kallt under en budgivning. Det är enkelt att bli stressad då en motpart lägger ett motbud. Vidare kan det även vara en god idé att titta på lediga fastigheter i ytterområden. Priserna i centrala områden är i regel betydligt högre – varför det finns mycket pengar att spara genom välja in allt fler områden var en kan tänka sig att bo.

Eller hyra?816762-man-handing-over-woman-set-of-keys

För många föräldrar finns det ingen möjlighet att bistå sina barn med ett köp av en lägenhet. Då får de som många andra söka sig till bostadsförmedlingar. Dessvärre har de flesta en väldigt hög kötid. I Uppsala har nu flera hyresvärdar gått ihop under en gemensam bostadsförmedling – Uppsala bostadsförmedling. Den stora skillnaden ligger i att medlemmarna i bolaget har tillgång till lägenheter från flera fastighetsägare, något som ska underlätta för individer som letar efter en bostad. För vissa av fastigheterna ställs vissa krav på hyresgästen, det kan handla lägenheter som är 55+-boenden eller studentlägenheter.

Själva flytten

Som förälder kan det vara svårt att se sina barn flytta ut. Det innebär inte bara en ny tid för barnet, utan även för föräldern själv. Men för att underlätta själva flytten finns det många saker som gör det rent praktiska enklare. Tre punkter som är framförallt viktiga är:

  • Att packa i tid
  • Flyttstäda
  • Ordna med flytthjälp

Att packa och att flyttastäda är ofta det som är jobbigast och tar längst tid varför det kan underlätta att använda sig av städningsfirmor som http://spodra.se som hjälper en inför flytten. Då får du också e
n garanti på att städningen uppfyller de krav som fastighetsägaren sätter för städningen.