Barn och sociala medier

Idag är sociala medier en stor del av barns liv, och många börjar använda sig av det innan tonåren. Det är betydande att prata med sina barn om hur de har det, tänker och beter sig där, och att visa ett intresse utan att snoka.

Föräldraskap för både små och stora barn består alltid av olika funderingar och val, och vare sig det rör sig vilken typ av blöjor man ska ha eller hur man ska prata med barnen om sociala medier så kan det kännas jobbigt. När man som förälder ska prata med barn om något man är orolig för gäller det först och främst att försöka göra det på ett så naturligt sätt som möjligt.

Fler unga än någonsin som använder sociala medierperson-woman-apple-iphone-large

I en artikel från Dagerns Nyheter rapporteras det om att ca 7 procent av 16-åringarna i landet använde sig utav mobilen för att koppla upp sig på internet, och idag är det hela 94 procent som gör det. Vad gör ungdomarna främst när de kopplar upp sig på både mobiler, laptops och surfplattor? De använder sig av sociala medier. Det är viktigt för föräldrar att förstå att sociala medier idag är en viktig del av barns vardag, men det är också viktigt att man inte är naiv för det, det finns många faror på internet.

Oroliga för barnen

Nätet och sociala medier har medfört att nätmobbing och annat har ökat. Det är svårt för vuxna att kontrollera vad deras barn gör eller utsätts för online och det kommer hela tiden ny information om kränkningar och mobbing som sker på sociala medier. Detta leder självklart till att föräldrar blir oroliga, vilket man bör prata med sina barn om. För, det är orimligt att ha uppsyn över allt som barnen gör på sociala medier trots att man som förälder har ansvar för sina barn. Det är dock viktigt att nyfiket och lättsamt ofta fråga om saker som hör till, det är ju barnen som är experter på sociala medier, inte du.

Fråga hur det fungerar men respektera privatliv

Visa intresse för vad barnen gör på nätet, utan att verka som att du snokar. Ta en sak i taget och inte allt på en gång. Bra frågor att ställa till sina barn kan vara:

  • Hur har du haft det på nätet idag?
  • Hur funkar det här?
  • Vad är roligt att lägga upp och kolla på?
  • Fråga om hur de själva tänker kring att skydda sig på nätet