Barnmat kan innehålla farliga metaller

När man är förälder är det ens eget ansvar att se till att ens barn är säkra och inte råkar ut för någon olycka. Men det gäller även att ge dem mat som inte kan vara skadlig för dem. Detta har dock visat sig vara lättare sagt än gjort. Den mesta barnmaten innehåller nämligen tungmetaller som kan vara skadliga för småbarn.

2130622-carrot-and-swede-baby-food-puree

Det finns många saker man måste göra som småbarnsförälder för att se till att barnet är säkert och inte riskerar att skada sig. Först och främst så måste man alltid ha ett vakande öga på den lilla krabaten. Sedan måste man även se till att de leksaker som ungen leker med inte är farliga eller innehåller giftiga ämnen. Dessutom måste man se till att barnsäkra hemmet så att barnet inte slår sig på vassa kanter och liknande. Som om allt detta inte vore nog, måste man hålla koll på allt man stoppar i sina barn.

Barnmat innehåller tungmetaller

Det har nämligen visat sig att viss barnmat innehåller tungmetallerna kadmium, bly och arsenik. Visserligen överstiger inte halterna de lagstiftade värdena men de kan ändå innebära en viss hälsorisk för småbarn, skriver Svenska Dagbladet. Tungmetallerna hittades när Livsmedelsverket analyserade 92 olika livsmedel för barn. Bland dessa livsmedel fanns gröt, välling och modersmjölksersättning.  På grund av dessa upptäckter så kräver Livsmedelsverket att halterna av tungmetaller i barnmat minskas ännu mer. Innan halterna sänks ytterligare måste småbarnsföräldrarna försöka variera mat från olika tillverkare och även variera matsorterna, för att komma runt detta problem.

Syrsa i maten

Som om inte tungmetaller i barnmaten vore nog, har man även hittat andra saker i maten som inte bör vara där. Det har rapporterats om att man hittat en stor syrsa i en av förpackningarna från en Japans barnmatstillverkare. På grund av detta har närmare 120 000 förpackningar barnmat fått återkallas. Företaget som står för produktionen säger att de inte har någon aning om hur syrsan kan ha hamnat där. Återkallandet av barnmaten skedde dagen efter att snabbmatskedjan McDonalds i Japan fått in rapporter om att någon hittat en mänsklig tand i pommes frites som såldes på en restaurang.