Dyrt med barn

1,4 miljoner kronor. Så mycket kostar ett barn fram till 18-årsdagen, enligt Swedbanks institut för privatekonomi. ”Det gäller att planera och spara så mycket som möjligt innan man blir förälder”, säger Madelen Falkenhäll från Swedbank.

Så står det inledningsvis i en artikel från Dagens Nyheter, och det är helt klart intressant information som kommer fram. 1,4 miljoner är mycket pengar och det är klart att man måste ha en bra inkomst för att ha råd med ett barn. Det  man har tagit med i beräkningen är bland annat utrustning, löpande kostnader och inkomstbortfall. Barnen är dyrast det första året eftersom det då tillkommer mer utrustning och föräldrarna behöver vara borta en del från jobbet. Billigast är det att ha barn när de är runt fyra år och sedan blir kostnaden dyrare när de kommer upp i tonåren.

Prioritera dina köp

Med det sagt så ska man inte heller vara rädd för att skaffa barn. Mycket handlar om att planera ordentligt, och se till att köpa produkter som kan behövas på ställen som man har råd på. Att använda internet för att hitta billigare saker som exempelvis en vagn kan vara smart. Där kan man köpa en begagnad vagn på exempelvis blocket så blir priset bra mycket bättre än om man köper en helt ny vagn. Viktigt är också att man prioriterar sina köp, och inte köper onödiga sak. Försök göra en lista på dina viktigaste köp. Det kan vara allt från en Fatboy hos Confident Living (köper du där kommer den med all säkerhet räcka i många år och barnet har en riktigt härlig plats att mysa på) till en ny skolväskam inför skolstarten. Kanske behöver hen inte en ny väska varje år?