En bra gåva

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur gåvor till barn, menade för framtiden, kan bli väldigt uppskattade och omtyckta samt viktiga för barnet. En gåva behöver heller inte vara en sak utan kan lika gärna vara skapandet av en trygg grund att stå på.

I en artikel i Sydsvenskan kan vi läsa om hur svenskar speciellt söker ro och trygghet samt tröst i skogen framför i kyrkan – och att detta beror på att vi har ett naturromantiskt förflutet kulturmässigt, med John Bauer och liknande. Men kanske är det heller inte så konstigt då vårt land till största delen är täckt av stora ytor djup, trolsk skog.

En gåva för livet

A little girl running along Göta kanal, SwedenKanske kan en gåva till barnet vara att ta ut det i skogen? Eller att låta det leka i skog fritt och glatt, söka tröst och lära sig om livet. Här kan barn se årstidernas spår och växlingar, se djur och höra fåglarnas olika läten, studera olika träd och inte minst klättra upp granar.

Naturen har nog en unik betydelse för många i Sverige, och är i det närmaste helig. Kanske minns många vuxna svampplockningen med mor- och farföräldrar i skogen som små, eller kottkrig mot grannbarn bland stammar täckta av kåda? Hursomhelst är det förmodligen minnen fyllda av värme och glädje – vilket givetvis är viktigast.

Studien påtalad i samma artikel visar att naturen kan ha:

  • Läkande kraft
  • Hjälpa den som lider av stressrelaterade symptom
  • Ge ro, tröst och trygghet
  • Särskilt skänka ro till en som är svårt sjuk
  • En existentiell mening för den som söker det

Så kanske är det en fin gåva att ge till ett barn, istället för en sak som snabbt kanske glöms bort, en tid då och då att få vandra, grilla, leka och uppleva saker i skogen, bland klättermöss, rävungar och ugglor – mossa, myror och dagg. För naturen är en leksak som aldrig varken går ur tiden eller blir tråkig, det handlar bara om att ha inspiration samt att våga prova nya saker, eller bara våga göra ingenting särskilt och ta det lugnt därute bland mossar och lav, med en termos varm saft eller choklad – att avnjuta i kåsa och med en macka till, på ett sittunderlag runt en liten brasa. Grönskan kanske är det vackraste en kan ge sitt barn eller barnbarn?