Ett tackkort från ditt dop

Kanske var du ett av de där 80-talsbarnen som föddes in i en ny värld där det kristna dopet liksom ansågs förlegat. Eller så rann det där dopet av den nyfödda ut i sanden. Det kan till och med var så att du själv har genomgått en religiös resa, och vill döpa dig i vuxen ålder. Oavsett anledning så är det fullt möjligt att “spontandöpa” sig – på en del ställen erbjuder man faktiskt drop-in dop.

Precis som att Stockholms stadshus erbjuder drop-in vigslar under Pride så erbjuder en hel del kyrkor drop-in dop en del dagar om året. Det kan vara en idé att kika på dessa möjligheter, och kanske göra det till en liten rolig överraskning för familjen? Tackkort för dop kan man själv utforma, men det roligaste är om de innehåller bilder från dopet! Den numera bortgångna Magdalena Ribbing menar att tackkortet är av stor vikt, men påpekar att man inte ska låtsas att barnet skrivit kortet själv (förutsatt att det inte är ett barn i åldern som kan skriva, förstås!):

Alla som varit gäster vid en namngivning eller ett dop skriver till dopbarnets föräldrar och tackar för att de fått glädjen att vara med om denna fina händelse. Barnets föräldrar skriver inom ett par veckor kort med tack till alla presentgivare. Men låtsas inte som om barnet skriver, det blir larvigt, skriv typ ”tack för den fina boken till lilla XX, den blir till stor glädje.” – dn.se

Drop-in dop med andakt

Bara för att det är drop-in eller lite mer “spontant” ska det inte betyda att det inte sker med största andakt. Hammarö kyrka är en av kyrkorna som erbjuder drop-in dop, och även Järstorps kyrkai samband med medeltidsdagen. Trycket är inte så stort, vilket man menar kan vara bra. Tanken är inte man ska göra något opersonligt drive by-dop, utan att det ska få vara den betydelsefulla händelse i livet som det är.