Farlig lampa för barn

Att ha ett barn i hemmet innebär ofta att man måste säkra det så att barnet inte gör sig illa. Särskilt viktigt är det i barnets eget rum men det är inte alltid lätt. Speciellt inte med belysningen.

972226-lights

De flesta är nog beredda att hålla med om att det är väldigt viktigt att ett barnrum har bra belysning. Barnet behöver ju kunna se för att leka och som förälder känns det inte bra att ens barn sitter i ett mörkt och dunkelt rum. Därför är det smart att investera i belysningen i barnrummet och här har vi skrivit om hur man kan gå tillväga för att skapa balans och hitta rätt belysning till rummet. Men man bör inte bara tänka på att köpa belysning som skapar rätt ljus och stämning, det är minst lika viktigt att belysningen är säker och barnanpassad. Annars kan det faktiskt bli så att barnen skadar sig på ett eller annat sätt på belysningen.

Återkallade efter stöt

I Aftonbladet kan man läsa att Ikea återkallat nattlampan Patrull efter att ett barn fått en stöt av den och skadat sig. Bara i Sverige hade redan 170 000 sådana lampor sålts och över hela världen låg det på ungefär 2,5 miljoner lampor. Ikeas talesperson uppmanade alla som hade lampan hemma att sluta använda den och lämna tillbaka den till butiken för full ersättning. Den lampa det handlar om sätter man direkt i vägguttaget så att barnen ska kunna ha lite tänt på natten. Det var i Österrike som olyckan med lampan inträffade då barnet petade av kåpan som satt på pluggen, fick en stöt av den och skadade handen. Ikea testade efter incidenten 600 olika sådana här lampor och alla uppfyllde de säkerhetskrav som man har. Man valde dock ändå att återkalla produkten för att vara helt på den säkra sidan.

Inte första gången

Det är inte första gången som Ikea fått säljstoppa en lampa till barnrum för att den utgjorde för stor säkerhetsrisk. För ett par år sedan återkallade Ikea en lampa efter att ett barn trasslat in sig i sladden och strypts till döds. Det konstaterades senare att lampan felmonterats och nu har Ikea börjat sälja lampan igen med ett kit som gör att man kan sätta upp den på ett korrekt och säkert sätt.