Lys upp barnrummet

Att inreda barnrummet är roligt, men också knepigt ibland. Man kan se något fint framför sig, men sedan när man ska skrida till verket blir det inte alltid exakt som man tänkt sig. Men trots att det är kul att inreda snyggt och gulligt i ett barnrum så är ändå det viktigaste att det är funktionellt. Barn behöver plats för leksaker och kläder, och de behöver också ha ett slitstarkt rum som håller för lek och stoj. Och något som många kanske inte tänker på är belysningen i barnrummet.

2161656-toddler-playingOlika lampor för olika ändamål

När ditt barn vill bygga lego, leka med dockor eller köra på bilbanan behövs starkt och bra ljus. Samma ljus behövs också när ni ska städa rummet, så att man ser var alla pärlor, legobitar och andra småsaker gömmer sig. Enligt en artikel i Göteborgsposten kan en halogenlampa vara ett alternativ för den typen av belysning, eftersom den har ett krispigt, varmvitt ljus som lyser upp ordentligt samtidigt som ljuset är behagligt.

När man ska läsa sagor i sängen behövs dock ett helt annat ljus. Då vill man ha en riktad lampa som gör det enkelt att se texten på sidorna, samtidigt som man inte vill att resten av rummet ska vara tänt. LED eller halogen-lampor är att föredra här. En golvlampa kan vara ett alternativ för den som vill kunna rikta läsljuset och även kunna byta ut lampskärmen då och då, så att man enkelt kan förändra inredningen i rummet, skriver Länstidningen Södertälje. Och för att hitta olika slags skärmar som passar resten av inredningen i rummet kan man till exempel besöka Lampgallerian. Där finns massor av golvlampor, skärmar och barnlampor.

1971497-children-s-bedroomDe nya glödlamporna

Många hade problem med att vänja sig vid att glödlamporna försvann för några år sedan. Man hade till och med en slags avvänjningsfas där glödlamporna försvann successivt från marknaden under några år, skriver Corren. Men det som är så fantastiskt med de nya lågenergilamporna är att vi förbrukar extremt mycket mindre el i Sverige bara genom att följa EU:s nya regler. Så vad man än tycker om det lite kallare ljuset så kan man försöka vänja sig vid det och tycka om alla dess egenskaper.

Vi i Sverige är på ständig jakt efter det varma ljuset, men det är vi ganska ensamma om i världen. Detta märker man så fort man åker utomlands, även om det bara är till de närmaste länderna i Europa. På restauranger, på hotellrummen och i andra allmänna utrymmen dominerar det kalla lysrörsljuset. Många svenskar stör sig på detta, eftersom vi alltid haft det varmare glödlampsljuset runtom oss. Vi är helt enkelt lite bortskämda med detta energislösande ljus. Men som tur är kommer våra barn inte tänka på det eftersom de växer upp med lågenergilampor i sina rum och i hemmet.

Välj en rolig lampa

Att välja en lampa med rätt styrka och ljus är ganska enkelt – om man är osäker på vad man ska ha är det bara att fråga i butiken. Men att välja lampskärmar till barnrummet är inte lika enkelt att svara på objektivt. Det beror så mycket på vad ditt barn gillar, vad som passar med resten av rummets inredning och vilka färger som gör sig bra i ljuset från lampan.

Det enda tips som man kan följa är att det ska vara roligt, lekfullt och fint. Utgå från vad barnet gillar för figurer, djur eller färger och kolla om det finns lampskärmar som matchar detta. Ett tips är att välja ett relativt tidlöst motiv, som inte barnet tröttnar på efter en månad. Klassiska figurer som Nalle Puh och Bamse går till exempel oftast hem.