Planera dop eller namngivning

dopInför ett dop eller en namngivning finns det mycket beslut att ta kring hur man vill ha det och minst lika mycket att planera. Först och främst måste man bestämma om man vill ha stor tillställning eller något litet och intimt, sedan gäller det att planera utifrån det.

När det är dags att fira att en liten bebis, eller kanske flera, har kommit till världen med dop eller namngivning finns det flera saker som kan vara bra att veta och viktiga att tänka på. Börja med att sätta datum, tid, skriv en gästlista och tillfråga tilltänka faddrar eller gudföräldrar. Tänk på att det säkert kommer tillkomma folk som respektive och att alla kanske inte kan komma. Börja fila på inbjudningskort och planera inte mat och fika till dopet eller namngivningen förens ni vet hur många som ska komma. Glöm inte att ge en egen symbolisk present till ert barn, kanske en graverad dopsked. Det är ett minne som de flesta sparar hela livet – och vad är då bättre än att ha fått dopskeden från sina föräldrar!

Idéer och checklista

Som sagt är det många saker att hålla reda på i planeringen av en sådan tillställning. Och som föräldrar har man redan många bollar i luften, så det där med att vara kreativ och komma ihåg saker kan ibland tryta. I tidningen Vi Föräldrar kan man läsa om lite olika idéer om hur man kan göra vid ett dop eller en namngivning. Där står bland annat att det smartaste är att beställa mat och fika från cateringföretag, trots att det är dyrt. Det ger mer tid till att umgås med familj och vänner utan massa fix, vilket verkligen kan vara värt det. Gör en checklista för det som ska göras inför dopet eller namngivningen, för inspiration kring punkter, läs mer här. Annars är det lätt att glömma bort de mest enkla grejerna inför den stora dagen.

Här är en kort film från Prins Alexanders dop: