Så kan du hålla dop

En långt gående tradition vi har är att ställa till med dop för att fira barnets födsel, och det kräver en hel del planering och bokningar av kyrka och diverse annat – så varför inte göra det enkelt för dig istället? Dopet blir säkerligen lika bra i alla fall, även om det kanske är lite okonventionellt.

dop-bebisAllt som behövs för att man ska styra upp ett dop på ett bra sätt är egentligen två saker: en lokal, såsom en kyrka, att hålla dopet i med tillhörande dopförrättare och en plats där man efteråt kan bjuda på något gott, såsom en fika. Så varför krångla till det? Beställ doptårta av en professionell bagare och gå på drop-in dop som kyrkorna runt om i landet då och då anordnar. Till exempel skriver Sydsvenskan om hur man dessutom i deras Domkyrka i Lund erbjuder dopklänning till låns, och om man vill finns fika att få efter att alla ceremonier är överstökade – då får man visserligen dela dop och dopdag med andra glada föräldrar, men vad gör det egentligen? Att köra drop-in är enkelt, bekvämt och du bestämmer själv hur mycket du vill ge till prästen som utfört ceremonin om du är medlem i Svenska Kyrkan vill säga. Annars kanske du får betala en slant, men fortfarande betydligt mindre än om du skulle hyra annan lokal, förrättare och sedan också servera fika på det.

Vad ska man ge i doppresent?

En fråga som är väldig vanlig när det handlar om den här typen av ceremonier är vad man ska ge i present. Vanligtvis är ju barnen som döpt inte ens ett år fyllda ännu och kan själva inte önska sig något vilket gör att presenterna mest blir symboliska eller för framtida bruk. Därför är vanliga presenter att ge bland annat saker såsom smycken, fotoalbum och sparbössor, men det kanske inte är det roligaste att ge bort. Ett tips som Linköpings kommun har är att av dem köpa en minnesek istället för en sak. Vad det betyder, skriver Corren, är att man köper en ekplanta som planteras och vid den sätts sedan ett litet plakat eller minnesmärke med barnets namn på och sedan är det kommunen som tar hand om trädet och vårdar det – i barnets namn. Traditionen är egentligen ganska gammal och kommer nu från ett politiskt initiativ för att värna om miljön, och är idag alltså något man kan göra istället för att ge bort en klassisk present. Vill man dock kanske göra både och så tipsar Magdalena Ribbing i sin frågesplat hos Dagens Nyheter både om hur man ska klä sig, vad som passar som present och hur man på allra bästa vis ska ställa till med eller närvara på ett dop utan att begå så kallat etikettsbrott – och det kan vara intressant att läsa mer om bara för nyfikenhets och nöjes skull, sen om man väljer att ta till sig råden, det får man avgöra själv.