Slappna av tillsammans med ditt barn

Livet som förälder är inte alltid enkelt. Det ska bytas blöjor, småbarn ska tröstas och maten ska passa alla samtidigt som den är nyttig och mättande. Hur ska man som småbarnsförälder egentligen hinna varva ner?

I Sydsvenskan kan vi läsa att det är mysigt att varva ner ihop. Att läsa för sina barn, helst så ofta som möjligt men gärna minst en gång i veckan. Ett sätt att få tid till att umgås innan läggning. På många bibliotek finns det barnhörnor och barnavdelningar där föräldrar kan ta med sina barn och läsa alla möjliga böcker och på alla möjliga språk. Att läsa är ett mysigt sätt att umgås på, det är lugnt, fokuserat och går bra att kombinera med både välling och te. Att inte alltid hamna framför en TV eller en annan lysande skärm är positivt och dessutom mindre uppiggande på kvällskvisten, genom att läsa blir man avslappnad och trött – på ett naturligt och bra sätt.

I Arbetarbladet kan vi se hur en annan familj myser – nämligen i ett björnide. Det är Björnhonan Idun som fångats på bild när hon slappnar av och supermyser i sitt ide. Kanske inte lika bekvämt för en småbarnsförälder och en bebis i och för sig, och rätt så farligt. Men inspirerande ändå.

Father and 4 years old child playing chess at home in a cold winter day.

I DN kan vi vidare läsa om hur stressade barn är i dagens samhälle och att en väg bort från detta kan vara andningsövningar i stil med mindfulness. Att man som förälder i dagens Sverige vill måna om sina barn är helt självklart, man vill låta de få uppleva allt och växa till självständiga och självsäkra individer, men allt för mycket på agendan kan vara stressande för barn, som måste få ha egentid och lektid utan schemaläggning. Kanske låta bli att planera helgen för en gångs skull, våga vara lite spontan, stänga av TV och mobil och helt bara vara med sitt barn är ett annat tips. Ett bra sätt att dels stänga av alla elektroniska medium men även slappna av med kroppen är att bada. Det går dessutom utmärkt att bada med sina barn, särskilt om man har ett stort bubbelbadkar eller spabadkar, lyxiga spabad kan låta barnen få slappna av och mysa på kvällen, under föräldrars noga uppsyn. Sedan behöver det inte vara ett långbad för att göra sin nytta, att bli varm och mjuk i kroppen gör väldigt mycket för nattsömnen och avslappningen.

Kombinera och supermys tillsammans

Om du är en förälder som har mycket tid, för ovanlighetens skull, är det kanske en fin idé att kombinera alla dessa mysrutiner:

  • Stäng av TV och surfplattabäbis mamma
  • Bada tillsammans med lite roligt badskum och tända ljus
  • Läs bok innan läggning
  • Lek tillsammans så ofta som möjligt
  • Promenera tillsammans

Varför inte försöka umgås så mycket som möjligt med barnen? De växer ändå upp så snabbt och behöver mer och mer egen tid, att våga umgås och knyta an till sina barn tidigt är både mysigt och fint, men allra mest viktigt – för både barn och förälder. Lycka till i höst och mys på ordentligt, i bad, på bibliotek, i soffan eller vid köksbordet!