Svårt för ensamstående föräldrar

Att som förälder vilja ge sitt barn allt hör föräldraskapet till, och det är inget konstigt med det, men tyvärr är det många ensamstående föräldrar som har svårt att få ekonomin att gå ihop – och trots att var femte ensamstående mamma får ekonomiskt hjälp är det också många som drar sig för att söka hjälp.

Kreditkort trasigaNär barnen är små är det mycket som ska inhandlas. Allt från blöjor och mat till kläder och skor samtidigt som man ofta förväntas fira storslagna födelsedagar och hålla tillställning vid barnets dop där det också förekommer en förväntan om att mamma ska köpa den perfekta dopgåvan. Något som kanske inte verkar så dyrt vid första anblick, men när man adderar alla kostnader inser man snart att det blir en hel del utgifter, speciellt om man är ensamstående – något som nog ingen blivande förälder egentligen planerar att bli när barnskaffande först kommer på tal. Kanske är det också därför som många ensamstående mödrar skäms för att söka ekonomisk hjälp.

Socialbidraget får mammor att skämmas

Socialbidrag, eller ekonomiskt bistånd som det ska kallas nuförtiden, är det var femte ensamstående mamma i Sverige som har, skriver Sveriges Radio. Men trots detta är det många ensamstående mammor som inte vill sköka sociala bidrag för att de skäms. Istället har en ny trend gått att skåda, och den är att man hellre väljer att sätta sig i skuld genom sms- och snabblån istället för att få hjälp av staten. Till exempel intervjuar man den nyblivet ensamma mamman Camilla och hon säger att hennes anledning att inte ta hjälp av staten är att hon alltid har klarat sig själv förr och nu skäms hon att behöva söka hjälp bara för att hon skiljt sig. Men för barnens skull får vi hoppas att både Camilla och andra mammor kommer över denna skämsel – det är dyrt att ha barn och det finns hjälp att få, så ta den!