Tygblöjor – för miljö och plånbok

Barn är ett folk och dom bor i ett främmande land.
Och detta land är ett land där smuts på tröjor och byxor är lika självklart som att äta glass före middagen. Det kan vi inte göra något åt. De måste få leka och utforska världen. Att ha en bra fungerande tvättmaskin är A och O. Cylindas tvättprodukter hjälper dig att ta hand om smutsiga byxor och tygblöjor. För tygblöjor är det senaste när det kommer till att både tänka på miljön och på plånboken. För att du ska känna dig bekväm med att börja använda dessa blöjor och att de ska bli helt rena är det viktigt att du känner dig bekväm och litar på din tvättmaskin.

Fördelarna är många

Den vanliga blöjan, den som de flesta av oss är uppvuxna med har fått konkurrens av den nya i tyg – den tvättbara. Den som får oss att gå från ca 5000 blöjor till att ha en uppsättning som byts ut då barnet växer. Många är fortfarande skeptiska och visst att det finns begagnade tygblöjor att köpa, då en blöja kan användas ungefär 1000 gånger, men det kanske är ett steg man tar senare och inte på en gång. Här kommer lite fakta frånvlt.se om olika tygblöjor.

All-in-one/Allt-i-ett = Blöja, ytterbyxa och inlägg i ett.
Blöjbyxa = Ytterbyxa som fungerar som fuktspärr, stickad av ullgarn eller sydd av ylle, fleece eller PUL-belagt tyg.
Pocket = Blöjbyxa i två lager som fylls, fungerar som en all-in-one, men torkar fortare eftersom man tar ur fyllningen, och man kan variera inlägg efter behov.
Vikblöja = Fyrkantiga dukar som viks på olika sätt för att passa.
Formsydd = Blöjan är tillklippt och sydd efter kroppen
Inlägg = Fyllningen i en pocketblöja, eller extra fyllning att lägga i en tygblöja.
Booster = Extra inlägg som suger upp mer, tex att ha på natten eller när man är ute.
Rispapper = Ett tunt papper som man lägger mellan barnet och blöjan för att enkelt kunna lyfta bort bajset. Är effektivast när barnet börja äta annat än bröstmjölk eftersom amningsbajset är lite halkigare.
Silkesinlägg = Läggs mellan barnet och blöjan för att skydda huden.